Wat
veroorzaakt
acne?

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening gekenmerkt door puistjes. De huidaandoening, acne, ontstaat wanneer talg in grote hoeveelheden wordt geproduceerd en bacteriën in de huid zich daardoor gaan vermenigvuldigen.

 

Het antwoord op de vraag hoe puistjes ontstaan is dus eigenlijk heel simpel: door bacteriën. Echter betekent dit niet dat mensen met acne een slechte hygiëne hebben. Sterker nog, door je huid te vaak of te agressief te reinigen kan acne zelfs verergeren. De bacteriën die acne veroorzaken leven helemaal aan de basis van de miljoenen haarzakjes die je lichaam bedekken. Normaal gesproken leven deze bacteriën vredig van het natuurlijk voorkomende talg dat je lichaam produceert, en breekt het af als een soort voedsel. Wanneer er een onbalans is in dit proces en er te veel talg wordt aangemaakt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich. Zo begint acne zich te ontwikkelen. Als dit gebeurt betekent het dat het tijd is om je Benzac gel aan het werk te zetten.

Wanneer komen puistjes voor?

Acne komt vaak voor tijdens de puberteit, omdat in deze periode je lichaam begint te veranderen. Door de hormonen, gaat je huid meer talg produceren, waardoor de poriën verstopt kunnen raken. De meeste jongeren hebben weleens last van puistjes. Het is dus iets heel normaals. Alhoewel iedereen acne kan krijgen, hebben sommige mensen een grotere kans, door genetische en voedings-factoren en onze levensstijl.

 

Wat veel mensen niet weten is dat acne ook voorkomt volwassenen. Bij vrouwen is de grootste reden de periode voor de menstruatie, omdat er dan hormonale veranderingen in het lijf plaatsvinden, maar ook stress speelt een grote rol.

Fabel #1

Chocolade

Fabel #2

Vet eten

Fabel #3

Zweten

Feit

Bacteriën veroorzaken puistjes
Benzac doodt de bacteriën die puistjes veroorzaken

Feiten

Wat verergert mijn puistjes?

Stress

Alle soorten stress, zoals stress die komt kijken bij examens en relaties, kunnen acne verergeren.

Fel zonlicht

De zon droogt je huid uit en ook een vette / onzuivere huid heeft vocht nodig. Door de uitdroging van de zon draaien de talgklieren overuren. Het overschot aan talg zorgt voor verstopping van de poriën. Dit heeft als gevolg dat de kans op puistjes wordt vergroot.

 

Ga je toch de zon in?

Gebruik dan zonnebrandcrème met het ‘niet-comedogeen’ etiket.

Vette cosmetica

Cosmetische producten die olie bevatten, zoals een hele vettige gezichtcrème, kunnen de poriën verstoppen waardoor puistjes verergeren. Kies dus, het liefste, voor producten met op het etiket: ‘op waterbasis’ of ‘niet-comedogeen’.

Periode voor de menstruatie

Hormonen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de talgklieren. De hormonale veranderingen die je lijf doorgaat voor de menstruatie kunnen effect hebben op je huid en acne verergeren.

Scrubben

Je huid reinigen is belangrijk, maar doe dit wel met een zeepvrije, milde huidreiniger. We raden aan om dit tweemaal daags te doen. 1x voor het slapen gaan en 1x na het opstaan. Hardnekkig reinigen kan de huid irriteren waardoor acne alleen maar verergert.

 

Wil je toch scrubben?

Doe dit dan met een hele milde scrub en wrijf niet te hard over de huid. Gebruik de scrub niet te vaak om irritatie van de huid te voorkomen.

Knijpen en krabben

Knijpen en krabben kan de huid irriteren en wondjes en littekens veroorzaken. Zodra je een effectief product op je acne hebt aangebracht, kun je er het beste van afblijven en het product het werk laten doen.

Fabels

Wat verergert mijn puistjes niet?

Chocolade en vet eten

Dat een gezond, uitgebalanceerd dieet erg belangrijk is, is een feit. Maar dat sommige producten specifiek puistjes zouden veroorzaken, is een fabel. Een gezonde leefstijl heeft natuurlijk net als op de rest van je lichaam wel een positief effect op je huid.

Intimiteit

Hoewel veel mensen denken dat puistjes overdraagbaar zijn, is dit een groot fabel. Intiem contact zoals zoenen of seks hebben dus geen invloed op het ontstaan van puistjes

Vieze huid / zweten

Je huid reinigen met een milde reiniger is over het algemeen een goed idee, maar niet altijd voldoende om puistjes tegen te gaan. Het schoonhouden van je huid hoeft dus niet altijd een oplossing te zijn tegen acne. Als je te vaak of te ruw reinigt kan het zelfs acne verergeren.