Wat zijn puistjes (acne)?

Acne is een huidaandoening gekenmerkt door puistjes. De huidaandoening, acne, ontstaat wanneer talg in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. De poriën van de huid raken dan verstopt, waardoor de bacteriën die van nature in de huid gaan zitten, zich gaan vermenigvuldigen. Hierdoor, kan een ontsteking van de huid ontstaan. De puistjes bevinden zich meestal waar de talgklieren hun werk doen, namelijk:

Gezicht

(t-zone, d.w.z. voorhoofd, neus en kin)

Rug

(meestal schouders en bovenkant van de rug)

Borst

(en in de hals en in de nek)

Wanneer ontstaan puistjes?

Acne komt vaak voor tijdens de puberteit, omdat in deze periode je lichaam begint te veranderen. Door de hormonen, gaat je huid meer talg (oftewel vet) produceren, waardoor de poriën verstopt kunnen raken.

Acht op de tien jongeren van 11-20 jaar, hebben weleens last van puistjes. Het is dus iets heel normaals. Alhoewel iedereen acne kan krijgen, hebben sommige mensen een grotere kans erop, door genetische en voedings-factoren en onze levensstijl.

Acne komt ook voor bij volwassenen. 40% van de mannen ouder dan 40 jaar, heeft last van acne op het gezicht en 41% van de vrouwen, heeft de huidaandoening. Bij vrouwen is de grootste reden de periode voor de menstruatie, omdat er dan hormonale veranderingen in het lijf plaatsvinden, maar ook stress speelt een grote rol.

Feiten en fabels

Er zijn vele dingen die je puistjes kunnen verergeren. Er zijn dingen die het kunnen verhelpen, zoals Benzac®. Hier de feiten en fabels op een rij!

Feiten

Wat verergert mijn puistjes?
Stress

Allerlei soorten stress, zoals examens of relaties, kunnen acne verergeren.

Fel zonlicht

Dit verergert bij sommige mensen acne. Als je toch de zon ingaat, gebruik dan een zonnebrandcrème met het etiket niet-comedogeen.

Vette cosmetica

Cosmetische producten die olie bevatten, kunnen puistjes verergeren. Kies dus, het liefste, voor producten met op het etiket: ‘op waterbasis’ of ‘niet-comedogeen’.

Periode voor de menstruatie

De hormonale veranderingen die je lijf doorgaat voor de menstruatie, kunnen acne verergeren.

Scrubben

Gezichtsmaskers en scrubs kunnen de huid irriteren. Gebruik ze dus niet te vaak.

Knijpen en krabben

Zodra je een effectief product op je acne hebt aangebracht, kun je er het beste van afblijven en het product het werk laten doen.

Fabels

En wat niet?
Chocolade en fastfood

Dat een gezond, uitgebalanceerd dieet erg belangrijk is, is een feit. Maar dat sommige producten puistjes zouden veroorzaken, is een fabel.

Seksualiteit

Zoenen of seks hebben geen invloed op puistjes.

Vieze huid

Je gezicht reinigen is over het algemeen een goed idee, maar niet altijd voldoende om puistjes tegen te gaan. Als je het te vaak of te ruw doet, kan het zelfs acne verergeren.

Koop nu

Koop Benzac direct online. Kijk ook op de ‘Waar verkrijgbaar pagina’ voor de andere verkooppunten van Benzac.

Kopen

Waarom heb ik puistjes?

Lees meer over de bacteriën die puistjes veroorzaken, hoe de behandeling werkt en de feiten en fabels rond puistjes.

Lees meer

Stel je vraag

Heb je een vraag? Stuur hieronder via de knop je vraag in. We zullen je zo snel mogelijk proberen te antwoorden.

Vraag